+355 33 222288

info@univlora.edu.al

Aktiviteti fizik – Lehtësuesi i dhimbjes së artritit

Aktivitet Promocional Shëndetësor me temë: “ Aktiviteti fizik – Lehtësuesi i dhimbjes së artritit.” Le të lëvizim, të gjithë!

Relacion për Aktivitetin e Artritit

Në dt. 18 Tetor 2023, në kuadër të  Javës Botërore të Sëmundjeve Reumatizmale që starton në datë 12 Tetor – Dita Botërore e Artritit dhe kulmon në datë 20 Tetor – Dita Botërore e Osteoporozës, Qendra Kërkimore Shkencore për Shëndetin Publik, pranë Fakultetit të Shëndetit, Universiteti ‘Ismail Qemali’ Vlorë, zhvilloi aktivitetin promocional me temë : “ Aktiviteti fizik – Lehtësuesi i dhimbjes së artritit”. Le të lëvizim, të gjithë!

Koordinatore e aktivitetit! Dr. Glodina Sinanaj

Grupi i punës:PhD.(Cand)Brunilda Subashi dhe Msc: Enkeleda Mahilaj

Këtij aktiviteti sensibilizues iu bashkuan edhe studentët e vitit të tretë Infermier i Përgjithshëm të Fakultetit të Shëndetit. Ky aktivitet u realizua në trajtën e një marshimi sensibilizues, me nisje nga Fakulteti i Shëndetit drejt  Gjimnazit “Ali Demi” dhe synoi rritjen e ndërgjegjësimit të komunitetit  përmes edukimit shëndetësor në lidhje me rëndësinë e aktivitetit fizik i cili mund të zvogëlojë dhimbjen dhe të përmirësojë funksionin, disponimin dhe cilësinë e jetës për të rriturit me artrit.

Gjatë marshimit u shpërndanë 230 fletëpalosje me informacione rreth faktorëve të rrezikut të artritit, klinikës, diagnostikimit të tij, promovimit të aktivitetit fizik, realizimit të një programi ushtrimesh për individët me artrit, gjithashtu studentët kontribuan në ofrimin e shërbimeve falas në adultët e komunitetit (150 persona adultë dhe të moshuar) të tilla si:

 • matje të presionit arterial të gjakut,
 • matje të nivelit të glukozës në gjak,
 • matje të nivelit të oksigjenit në gjak,
 • matje të rrahjeve të zemrës në minutë.

Rëndësia e aktiviteti fizik për artritin

Nëse keni artrit, pjesëmarrja në aktivitet fizik ndaj nyjeve mund të përmirësojë dhimbjen, funksionin, gjendjen shpirtërore dhe cilësinë e jetës tuaj të artritit. Aktivitetet fizike ndaj nyjeve janë me ndikim të ulët, që do të thotë se ato i bëjnë më pak stres trupit, duke reduktuar rrezikun e lëndimit. Shembuj të aktiviteteve të përbashkëta përfshijnë ecjen, çiklizmin dhe notin. Të qenit fizikisht aktiv mund të vonojë gjithashtu fillimin e paaftësisë së lidhur me artritin dhe të ndihmojë njerëzit me artrit të menaxhojnë gjendje të tjera kronike si diabeti, sëmundjet e zemrës dhe obeziteti.

 

Sa aktivitet më duhet?

 • Të rriturit me artrit duhet të synojnë të paktën 150 minuta në javë aktivitet me intensitet të moderuar si ecje e shpejtë ose 75 minuta në javë aktivitet aerobik me intensitet të fuqishëm, si biçikleta me 10 mph ose më shpejt, ose një kombinim ekuivalent.
 • Ju gjithashtu duhet të synoni për të paktën 2 ditë në javë aktivitete që forcojnë muskujt dhe përfshijnë aktivitete për të përmirësuar ekuilibrin, siç është qëndrimi në një këmbë.
 • Nëse nuk mund të bëni 150 minuta në javë, qëndroni aq aktiv sa ju lejon shëndeti.
 • Ndryshoni nivelin tuaj të aktivitetit në varësi të simptomave tuaja të artritit.
 • Disa aktivitete fizike janë më të mira se asnjë.

Këshilla për vetëkujdes për të menaxhuar dhimbjet e kyçeve për shkak të artritit

 • Përfshini një dietë të ekuilibruar me shumë ushqime anti-inflamatore si perime me gjethe jeshile, manaferrat, xhenxhefil, arra, bishtajore dhe fibra.
 • Jepini përparësi marrjes së vitaminës D dhe kalciumit.
 • Mbani peshën tuaj ideale pasi mbajtja e peshës së tepërt trupore shton stresin në nyjet tona, veçanërisht nyjet që mbajnë peshë.
 • Praktikoni aktivitet fizik të rregullt të ndjekur nga ushtrime me ndikim të ulët, të cilat do të ushtronin më pak stres në nyje.
 • Angazhohuni në joga dhe meditim për të ndihmuar muskujt tuaj të relaksohen.
 • Ndaloni pirjen e duhanit.

 

Aktiviteti fizik është çelësi për përmirësimin e shëndetit!